Олимпија

(грч. Olympia) предел во Елида, посветен на богот Зевс, каде што се одржувале олимписките игри.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • монумента мунди — (лат. monumenta mundi) светски чуда, седум антички градби: колосот на Родос, храмот на Артемида во Ефес, статуата на Зевс во Олимпија (дело на Фидија), пирамидите во Египет, сфингата кај Гиза, светилникот Фарос во Александрија, мавзолејот во… …   Macedonian dictionary

  • олимпијада — (грч. olympias) 1. а) временско растојание од четири години, т. е време од едни до други олимписки игри што се изведувале во чест на богот Зевс во областа Олимпија; 6) самите такви игри што се одржувале кон средината на летото и траеле по неколку …   Macedonian dictionary

  • Olympia — Original name in latin Olympia Name in other language OLM, Olimpi, Olimpia, Olimpija, Olympia, almpya, ao lin pi ya, awlmbya, washntn, awlmpya, olimpiya, ollimpia, orinpia, Олимпи, Олимпия, Олимпија, Олімпія, State code US Continent/City… …   Cities with a population over 1000 database

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.