Океаниди

(лат. Oceanides) мит. во староримската митологија: ќерки на Океан, морски нимфи.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • нимфа — (грч. nymphe) 1. мит. во старогрчката митологија: натприродно женско суштество во облик на убава девојка, самовила има повеќе видови нимфи, а имињата ги добиле по местото каде што живеат (авлонијади, ореади, лејмонијади, лимнади, напей, нереиди и …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.