Одисеј

(грч. Odysseus) мит. легендарен крал на Итака, син на Лаерт, маж на Пенелопа, татко на Телемах
храбар, итар и досетлив старогрчки јунак од Тројанската војна
на негов предлог бил направен тројанскиот коњ.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Лотофази — мн. баснословен народ во северна Африка што се хранел со лотосови лисја при враќањето од освоената Троја, кај нив залутал старогрчкиот јунак Одисеј заедно со своите другари кога другарите на Одисеј ги вкусиле лотосовите лисја, ги заборавиле… …   Macedonian dictionary

  • Полифем — мит. во старогрчката митологија: име на едноокиот џин кај кој се засолнал Одисеј при своите лутања кога се враќал од Троја за Итака џинот му изел на Одисеј неколку другари, а Одисеј го ослепил него …   Macedonian dictionary

  • Ментор — (грч. Mentor) 1. мит. во старогрчката митологија: верен пријател на Одисеј и воспитувач на неговиот син Телемах Одисеј му ја доверил на чување својата куќа пред заминувањето за Троја 2. ментор водач, наставник, воспитувач 3. ментор фиг. наметлив …   Macedonian dictionary

  • Паламед — мит. во старогрчката митологија: син на евбејскиот крал Навплиј, истакнат јунак во Тројанската војна според преданието, му се припишува пронаогањето на писмото, на бројниот систем, астрономијата и воопшто голема досетливост, како и дека го открил …   Macedonian dictionary

  • Алкиној — мит во старогрчката митологија крал на Феачаните, татко на Наузика, гостољубив домаќин на Одисеј што најпосле и го испратил за Итака по многубројните претходни лутања …   Macedonian dictionary

  • Калипсо — (грч, Kalypso) 1. мит. во старогрчката митологија: нимфата што го држела Одисеј седум години на островот Огигија откако му настрадал бродот при враќањето од Троја 2. асгр. име на астероид откриен во 1858 година …   Macedonian dictionary

  • Киконци — мн. трачки народ на реката Хебро (денес Марица во Бугарија) Одисеј многу војувал со нив …   Macedonian dictionary

  • Кирка — (грч. Kirke) 1. мит. во старогрчката митологија: волшебница што ги претворала луѓето во животни, позната по тоа што го задржале кај себе Одисеј кога се враќал од Троја 2. астр. име на еден астероид откриен во 1855 година 3. кирка фиг. опасна… …   Macedonian dictionary

  • Лаерт — 1. мит. во старогрчката митологија: татко на Одисеј 2. во драмата на Шекспир Хамлет, брат на Офелија, прво пријател на Хамлет, а подоцна, поради интригите на чичкото на Хамлет, негов крвен непријател (во двобојот со него Хамлет гине истовремено… …   Macedonian dictionary

  • Лестрингонци — мн. мит. во старогрчката митологија: огромни џинови човекојадци што му уништиле на Одисеј неколку брода и му испоубиле многу другари …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.