Никејски собор

црковен собор што го свикал Константин Велики во градот Никеја заради решавање на аријанските расправи
тогаш аријанизмот бил прогласен за ерес и бил донесен никејскиот симбол на верата кон кој денес се придржуваат сите христијански вероисповеди.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.