Нереј

(грч. Nereus) мит. во старогрчката митологија: син на Океан и Геа, бог на морето и татко на 50 ќерки (Нереиди) што живее со нив во морските длабочини.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Галатеја — 1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на Нереј и Дорида, морска нимфа, симбол на убавината и на животот вљубена во пастирот Ахис, ги презрела љубовните понуди на џинот Полифем 2. астр. име на еден астероид …   Macedonian dictionary

  • Нереиди — (грч. Nereides) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: ќерки на Нереј, морски нимфи најпознати се: Тетида, Калипсо и Амфитрита 2. нереиди зоол. вид морски животни од фамилијата четинести глисти …   Macedonian dictionary

  • Тетида — (грч. Thetis) мит. во старогрчката митологија: една од Нереидите, ќерка на морскиот крал Нереј, жена на Пеле], мајка на Ахил …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.