Нереиди

(грч. Nereides) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: ќерки на Нереј, морски нимфи
најпознати се: Тетида, Калипсо и Амфитрита
2. нереиди зоол. вид морски животни од фамилијата четинести глисти.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Нереј — (грч. Nereus) мит. во старогрчката митологија: син на Океан и Геа, бог на морето и татко на 50 ќерки (Нереиди) што живее со нив во морските длабочини …   Macedonian dictionary

  • нимфа — (грч. nymphe) 1. мит. во старогрчката митологија: натприродно женско суштество во облик на убава девојка, самовила има повеќе видови нимфи, а имињата ги добиле по местото каде што живеат (авлонијади, ореади, лејмонијади, лимнади, напей, нереиди и …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.