Немеја

(грч. Nemea) долина во Арголида (на Пелопонез) позната по храмот и шумата на Зевс, како и по големиот стадион, хиподромот, театарот, немејските игри (што се држеле секоја трета година) и по немејскиот лав што бил убиен од Херкул.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Немејски игри — кај старите Грци: витешки натпревари што се држеле на секои две години во Немеја, а му биле посветени на Зевс …   Macedonian dictionary

  • немејски лав — мит. во старогрчката митологија: огромен лав што пустошел во околината на Немеја се додека Херкул не успеал да го убие тоа било првото херојско дело на Херкул …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.