Нелеј

(грч. Neleus) мит. во старогрчката митологија: син на Посејдон, крал на Месенија (на југозападен Пелопонез), основач на градот Пил и татко на легендарниот Нестор.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Нестор — (грч. Nestor) 1. мит. во старогрчката митологија син на Нелеј, крал на Пил познат по мудроста и по големото искуство најстар учесник во Тројанската војна што им служел на сите како советодавец 2. нестор фиг. мудар, искусен и почитуван старец,… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.