евангелие

(грч. euangelion) 1. добар глас, радосен глас или добра вест, радосна вест која во христијанското учење го прикажува Исус Христос како ветениот месија и спасител на човечкиот род
2. извештаи составени во првите векови на христијанството за животот, делото и страдањата на Исус Христос, во неколку книги од кои четири влегле во Библијата (Новиот завет)
3. фиг. збир на основни знаења, основно учење на некоја наука или идеологија
врховен етички закон
непроменлива догма.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.