Наузика

(грч. Nausikaa) мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Алкиној и на Арета
го штитела Одисеј кога го доживеал бродоломот.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Алкиној — мит во старогрчката митологија крал на Феачаните, татко на Наузика, гостољубив домаќин на Одисеј што најпосле и го испратил за Итака по многубројните претходни лутања …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.