Назареќанец

(грч. Nazarenos) 1. жител на градот Назарет во Галилеја (северен Израел)
2. Исус Христос, нарекуван Исус од Назарет или само Назареќанец (по градот во кој се родил).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • носрани — мн. кај Арапите од северна Африка: назив за христијанин (изведен од арапскиот збор за поимот Назареќанец, т. е. човек од Назарет, каде што израснал Исус Христос) …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.