Морфеј

(грч. Morphe) мит. во старогрчката митологија: син на богот на спиењето Сомниј, бог на сонот, наречен по тоа што со негова помош во душата на оној што спие се создаваат разни слики и облици.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Фантаз — (грч. Phantasos) мит. во старогрчката митологија: бог на сонот, брат на Морфеј, кој им доловува на луѓето во сон пријатни работи …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.