Минотаур

(грч. Minos, tauros бик) мит. во старогрчката митологија: син на Пасифаја, жената на критскиот крал Минос, и еден бик-чудовиште, получовек полубик
Минос изградил лавиринт и го затворил Минотаур во него, хранејќи го со човечко месо
бил убиен од Тезеј на кого му помогнала Аријадна, ќерката на Минос.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Аријадна — (грч Ariadne) мит во старофчката митологија ќерка на критскиот крап Минос и Пасифаја, му помогнала на Тезеј, откако го убил Минотаур, со помошта на едно клопче конец да излезе од лавиринтот и избегала со него, оттаму …   Macedonian dictionary

  • Егеј — (грч. Aigeos) мит. во старогрчката митологија: атински крал, татко на Тезеј, кога Тезеј, откако го убил Минотаур на Крит, враќајќи се дома, заборавил да ги замени црните платна на бродот со бели, што, според претходниот договор, би било знак дека …   Macedonian dictionary

  • Пасифаја — мит. во старогрчката митологија: ќерка на Хелиј, сестра на Кирка, жена на критскиот крал Минос на кој му ги родила Андрогеј, Аријадна и Федра го родила и Минотаур …   Macedonian dictionary

  • Тезеј — (грч. Theseus) мит. во старогрчката митологија: обединител на атичките општини и основач на држава со главен град Атина еден од најголемите грчки јунаци го убил чудовиштето Минотаур (половина човек, половина бик), ги победил амазонките,… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.