Месопотамија

(грч. meso, potamos reka) "земја меѓу две реки", област во Азија, меѓу Тигар и Еуфрат
по сумерскиот период (3500-2000 год. пр. н. е.) Аморитите основале држава на тој простор (повеќе династии), особено во Вавилон и Асир, градови што се бореле за превласт во периодот на владеењето на Асирците (1150-539 год. пр. н.)
во 539 год. пр. н. е. Вавилон бил заземен од Кир, а потоа од Александар Велики во 332 год. пр. н. е.
Месопотамија им припаѓала на Селевкидите, Партите, Сасанидите и Арапите.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Вавилон — (хебр. Babel) стар град во Месопотамија, на реката Еуфрат вавилонска кула 1. според Библијата, кула градена во Вавилон, што требало да допре до небото, но изградбата била прекината поради збрката со јазиците на градителите 2. фиг. збрка, метеж,… …   Macedonian dictionary

  • Сумерци — мн. народ со висока култура во стара Месопотамија го пронашол клинестото писмо прочуен по градежништвото …   Macedonian dictionary

  • ибадити — мн. муслиманска секта што настанала во 8. век во Месопотамија …   Macedonian dictionary

  • месалијанци — мн. христијанска верска секта во Месопотамија и Сирија …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.