Менелај

(грч. Menelaos) мит. во старогрчката митологија: легендарен крал на Спарта, син на Атреј, брат на Агамемнон, маж на Елена чија убавина била повод за Тројанската војна.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Елена — (грч. Helene) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Леда и Зевс, сестра на Кастор и Полидевк (Полукс), жена на кралот Менелај, прочуена по својата убавина била грабната од Парис и тоа било причина за Тројанската војна …   Macedonian dictionary

  • Парис — (грч. Paris) мит. во старогрчката митологија: син на тројанскиот крал Пријам и на Хекуба во спорот меѓу божиците Хера, Атина и Афродита за тоа која од нив е најубава, тој и ја доделил наградата за убавина (Еридиното златно јаболко) на Афродита ја …   Macedonian dictionary

  • Пелоп — (грч. Pelops) мит. во старогрчката митологија: син на Тантал кого таткото, како дете, го заклал и им го дал на боговите за ручек, но боговите пак го оживеале подоцна заминал од Фригија и отишол на Пелопонез (што бил наречен така по него) кога се… …   Macedonian dictionary

  • Пелопиди — (грч. Pelops) мн. мит. во старогрчката митологија: наследници на Пелоп целиот род на Пелоп, од Атреј, преку Агамемнон и Менелај, до Орест …   Macedonian dictionary

  • Плистен — (грч. Pleisthenes) мит. во старогрчката митологија: син на Атреј, татко на Агамемнон и Менелај умрел рано и неговите синови ги одгледал дедо им Атреј, по кого почесто се викаат Атриди отколку Плистениди …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.