Мелпомена

(грч. Melpomene) 1. мит. во старогрчката митологија: една од деветте музи, заштитница на пеењето и трагедијата
прикажувана со трагична маска и со венец од бршлен на главата
2. астр. име на астероид откриен во 1852 год.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Крничева Мелпомена — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   Партия: ВМРО (с 1924) …   Википедия

  • Кырничева, Мелпомена — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   Партия: ВМРО (с 1924) …   Википедия

  • Кырничева, Мельпомена — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   …   Википедия

  • Крничева, Мельпомена — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   Партия: ВМРО (с 1924) …   Википедия

  • Крничева, Менча — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   Партия: ВМРО (с 1924) …   Википедия

  • Кырничева, Менча — Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева   Партия: ВМРО (с 1924) …   Википедия

  • Кырничева — Кырничева, Мельпомена Мельпомена Димитрова Кырничева болг. Мелпомена Кърничева  …   Википедия

  • Mencha Karnicheva — and her husband Ivan Mihailov s grave in Rome, Italy Melpomena Dimitrova Karnicheva (Bulgarian: Мелпомена Димитрова Кърничева; 16 March 1900–1964), popularly known as Mencha (Менча) was a female revolutionary of the Internal Macedonian… …   Wikipedia

  • муза — (грч. Musa) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: божица, заштитница на некоја уметност, секоја од деветте ќерки на Зевс и Мнемозина (Калиопа, заштитница на епската поезија и елегиите Уранија, заштитница на астрономијата Полихимнија, заштитница …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.