Медеја

(грч. Medeia) 1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на колхидскиот крал Еет
со своите волшепства му помогнала на аргонаутот Јазон да го земе златното руно и избегала со него во Јолкос
кога Јазон ја изневерил, му се одмаздила на суров начин, убивајќи ги децата што ги родила со него
Медеи н комплекс ве психоанализата: назив за омраза кон сопствените деца и за желба на мајката да ги убие (заради одмазда кон мажот) 2. медеја фиг. љубоморна, одмаздољу бива жена.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јазон — мит. во старогрчката митологија: водач на аргонаутите маж на Медеја …   Macedonian dictionary

  • Глаука — мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Креонт поради неа Јазон ја напуштил Медеја …   Macedonian dictionary

  • Креонт — (грч. Kreon) мит. во старогрчката митологија: 1. крал на Теба, брат на Јокаста, шура на Едип по смртта на синовите на Едип станал крал на Теба наредил Антигона, ќерката на Едип, да биде жива заѕидана затоа што се обидела, спротивно на законот за… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.