Маркомани

мн. старогерманско племе, особено познато по своите судири со Римјаните
првобитно биле населени околу реката Рајна, а подоцна ги потиснале Боите и се населиле во денешните Чехија и Моравија
по долгогодишни војувања биле покорени од Римјаните кон крајот на 2 век н. е., а еден дел од нив се стопиле со Баварците.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.