Јапет

(грч. lapetos) мит. во старогрчката митологија: еден од титаните, син на Уран и Геа, брат на Хронос, татко на Прометеј, Епиметеј, Атлас (или Атлант), Менетиј и на целиот човечки род
симбол за длабока старост.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јапетиди — (грч. lapetos) мн. мит. во старогрчката митологија: синовите на Јапет: Прометеј, Епиметеј, Атлант и Менетиј …   Macedonian dictionary

  • Атлант — (грч Atlantos) 1. мит во старогрчката митологија џин што го носи светот на својот грб, в Атлас, 2. персонификација на планината Атлас (денес Дарах) во западниот дел на северна Африка, според легендата, син на титанот Јапет и Климена кого Персеj,… …   Macedonian dictionary

  • Прометеј — (грч. Prometheus) 1. мит. во старофчката митологија: син на титанот Јапет и на океанидата Климена, брат на Епиметеј, татко на Девкалион, најголем пријател и добротвор на луѓето го украл огнот од боговите и им го дал на луѓето, а нивните души ги… …   Macedonian dictionary

  • титани — (грч. Titan) мн. мит. во старогрчката митологија: предолимпски род богови, шест синови на Уран и Геа (Океан, Кеј, Хиперион, Криј, Јапет и Кронос) кои го собориле татко си од престолот и завладеале со Небото, но синот на Хронос, Зевс, ги совладал… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.