Лотофази

мн. баснословен народ во северна Африка што се хранел со лотосови лисја
при враќањето од освоената Троја, кај нив залутал старогрчкиот јунак Одисеј заедно со своите другари
кога другарите на Одисеј ги вкусиле лотосовите лисја, ги заборавиле татковината и враќањето дома и Одисеј одвај ги натерал да го продолжат патот.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.