Лорелај

(гер. Lorelei) 1. многу стрмна карпа на десниот брег на Рајна
некогаш била многу опасна за бродарите
2. според митологијата: престојувалиште на истоимената речна самовила, убавица со долга коса, што ги мамела со своето пеење бродарите се додека бродот не им се разбиел од карпата (тема на многу поетски и музички дела).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.