Лоенгрин

(гер. Lohengrin) син на Парсифал, херој од старогерманска приказна, витез на светиот Грал, ослободител на брабантската принцеза Елза од чичко и Телармунд кој сакал да и го преземе престолот
допловил од морето со чамец што го влечел лебед до утоката на реката Шелда и како главен услов за својата акција го поставил барањето на Гралот да не каже кој е и од каде доаѓа
кога Елза, поттикната од разни сплетки, сепак го прашала кој е, Лоенгрин бил принуден да се врати кај витезите на Гралот.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Библиография Юрия Никитина — Библиография Юрия Александровича Никитина. Содержание 1 Серия «Зубы настежь» 2 Серия «Княжеский пир» 3 …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.