грација

(лат. gratia) 1. благодарност
2. милност, миловидност, привлечност
3. милост, наклоност, љубов што му се укажува некому
4. славење, веселба, радост, развеселеност.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • деи грација — (лат. dei gratia) според божјата милост (вообичаена формула во владетелските повелби, титули итн.) …   Macedonian dictionary

  • кон грација — (итал. con grazia) муз. ознака за темпо: мило, умилно …   Macedonian dictionary

  • Е — седма буква од македонската кирилица, и од македонската латиница (Е, е) како скратеница: Е = на компасот: исток (анг. East, фр. est) Ед. = едицио (лат. editio) издание ед. = едидит (лат. edidit) е. r. = егземпли грација (лат. exempli gracia) на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.