Легија на странци

(фр. Legion etrangere) француски трупи составени од политички бегалци, авантуристи, па дури и криминалци од сите народи, ставени под команда на француски офицери, што служеле за обезбедување на француските колонијални поседи

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • легионер — (лат. legionarius) 1. војник во римска легија 2. војник во Легијата на странци 3. носител на орденот Легија на честа …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.