Лај

мит. во старогрчката митологија: син на Лабдак, татко на Едип
пророчиштето му навестило дека ќе биде убиен од сопствениот син и поради тоа наредил детето да биде оставено в планина за да го растргнат ѕверовите
но зборовите на пророчиштето сепак се исполниле: некој пастир го спасил Едип кој потоа отишол во кралскиот двор во Коринт, каде што го посвоиле владетелите
еден ден патувал низ планината и сретнал една блескава колона на која не сакал да и се тргне од патот
тогаш Лај зашто тој бил оној што патувал со придружбата го удрил со камшикот, а момчето ги убило и него и целата придружба без да знае дека му е татко.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јокаста — (грч. lokaste) мит. во старогрчката митологија: жена на тебанскиот крал Лај, мајка, а по смртта на Лај и жена на кралот Едип се самоубила кога открила дека Едип и е син …   Macedonian dictionary

  • Лабдак — мит. во старогрчката митологија: крал на Теба, внук на Кадмо, татко на кралот Лај, дедо на Едип од него потекнува Лабдаковиот род Тебанците …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.