Лахеза

(грч. Lahesis) 1. мит·, во старогрчката митологија: една од наречниците, односно мојрите (онаа што ја држи фурката и ја започнува нишката на животот
другите две се Клото и Атропа)
2. лахеза (лахезис) зоол. една од најотровните змии на светот, живее во централниот тропски појас на Америка.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • ЛАХЕЗА — (греч. Lachesis). В греч. мифологии, одна из трех мойр. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910 …   Словарь иностранных слов русского языка

  • лахеза — сущ., кол во синонимов: 1 • мойра (9) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 …   Словарь синонимов

  • Лахеза — или Лахезис (Λάχεσις или Λάχις) одна из 3 х мойр (см.) …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Лахеза — Мойры Иль Содома. Три мойры. Ок. 1525. Национальная галерея старинного искусства Палаццо Барберини. Рим Мойры (греч. Μοϊραι от др. греч …   Википедия

  • мойра — сущ., кол во синонимов: 9 • атропа (1) • атропос (3) • богиня (346) • …   Словарь синонимов

  • Клото — (грч. Klote) мит. во старогрчката митологија: една од мојрите, наречниците (таа ја преде нишката на животот другите две се Лахеза и Атропа) …   Macedonian dictionary

  • мојри — (грч. Moira) мн. мит. во старогрчката митологија: божици на судбината (управуваат со човечкиот живот и ја предат неговата нишка), три сестри: Лахеза (ја држи фурката и ја започнува нишката на животот), Клото (продолжува да ја преде нишката) и… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.