Лапити

(лат.) мн. мит. во старогрчката митологија: припадници на едно баснословно племе во старогрчката покраина Тесалија што завојувале со Кентаурите и биле победени.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • лапити — хапати …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • Флегија — мит. во старогрчката митологија: крал на Тесалија, син на богот Арес, татко на Иксион го запалил храмот на Аполон во Делфи и бил казнет исто како Тантал, а според други легенди исто како другите Лапити …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.