Лаоконт

(лат. Laocoon) мит. тројански свештеник што ги опоменувал своите сонародници да се чуваат од коњот што им го направиле Грците (ги изговорил познатите зборови: "Се плашам од Данајците и кога носат подароци.")
според легендата, го задавиле две змии што ги пратил Аполон
покрај него настрадале и двата негови сина.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.