Кромид

мит. во старогрчката митологија: потомок на Кронос и Реа, конкретно: Зевс, Посејдон и Жад.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • кромид — същ. лук, червен лук …   Български синонимен речник

  • Scallion — Green onions redirects here. For other uses, see Green onion. A scallion, also commonly known as spring onion, green onion or salad onion, is associated with various members of the genus Allium that lack a fully developed bulb. They tend to be… …   Wikipedia

  • арпаџик — (тур arpacik) ситен кромид за садење, кокар …   Macedonian dictionary

  • гулаш — (унг. gulyas) кул. јадење подготвено од мали парчиња месо (обично говедско) со многу кромид, црвен пипер и ким …   Macedonian dictionary

  • паприкаш — (унг. paprikas) кул. вид чорбесто јадење од месо со пипер и кромид …   Macedonian dictionary

  • фашира — (гер. faschieren) сече, дроби (месо) фаширана шницла кул. шницла од ситно дробено месо, леб, кромид, понекогаш и со додаток на компири …   Macedonian dictionary

  • ѓувеч — (тур. guvec) 1. вид јадење: месо измешано со ориз, кромид и др., што се пече во земјен сад 2. конзервирано месо измешано со разновиден зеленчук 3. земјен сад во кој се печат ѓувеч и слични јадења …   Macedonian dictionary

  • лук — същ. кромид …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.