Јанус

(лат. lanus) мит. во староримската митологија 1. првобитно: бог на сонцето
2. подоцна: бог на годината, на војната и мирот, на времето и на секој почеток
претставуван со жезол во десната рака, со клуч во левата, и со две лица: едно младешко, што гледа напред, во иднината, и едно старо, што гледа назад, во минатото
храмот што му бил посветен нему во време на мир бил затворен, а во време на војна секогаш бил отворен.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Зоран Стефанович — (серб. Зоран Стефановић родился 21 ноября 1969(19691121) в Лознице, Сербия)  сербский писатель, издатель и международный культурный активист. Дебютировал в театре и кино в 1987 году. 1994 закончил Факультет драматического искусства… …   Википедия

  • Срейович, Драгослав — Драгослав Срейович, серб. Драгослав Срејовић (8 октября 1931, Крагуевац  29 ноября 1996, Белград)  сербский историк, исследователь доисторической эпохи, академик Сербской академии наук. Содержание 1 Биография 2 Сочинени …   Википедия

  • Стефанович, Зоран — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Стефанович. Зоран Стефанович (серб. Зоран Стефановић родился 21 ноября 1969(19691121) в Лознице, Сербия)  сербский писатель, издатель и международный культурный активист.… …   Википедия

  • јануари — (лат. ianuarius посветен на богот Јанус) првиот месец во годината, зимски месец има 31 ден коложег …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.