галерија

(лат. galeria) 1. долга, светла просторија, обично од надворешната страна на зграда, што поврзува одделни делови од градба и често е украсена со уметнички дела
2. отворен трем со столбови
3. просторија приспособена за излагање на уметнички дела
4. збирка изложени уметнички дела во таква просторија
5. поголема колекција уметнички или историски предмети
6. дел од сала издигнат над приземјето до висината на одделните катови за сместување на гледачи, хор и сл.
7. публиката што се наоѓа таму
8. руд. подземен ходник, прокоп, што поврзува одделни окна во рудник
9. вој, ходник, премин што поврзува одделни делови од некое утврдување.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • The Pavle Beljanski Memorial Collection — was founded in 1961, based on the collection donated by Pavle Beljanski, a diplomat and art collector, to the Serbian people on November 18, 1957. The Pavle Beljanski Memorial Collection presents the finest works of Serbian art from the period… …   Wikipedia

  • Cacak — Чачак Čačak …   Deutsch Wikipedia

  • Čačak — Чачак Čačak …   Deutsch Wikipedia

  • Fresque de l'Ange blanc — Détail de la Fresque de l Ange blanc …   Wikipédia en Français

  • Milorad Bata Mihailović — (French: Bata Mihailovitch; Serbian Cyrillic: Милорад Бата Михаиловић); 8 February 1923 – April 23, 2011) was a Serbian painter and member of the Serbian Academy of Arts and Sciences, who lived and worked in Paris and Belgrade. Milorad Bata… …   Wikipedia

  • National Gallery of Macedonia — Daut Paşa Hammam now houses the National Gallery of Macedonia The National Gallery of Macedonia (Macedonian: Националната Галерија на Македонија) is a national art museum of the Republic of Macedonia, located in the capital city of Skopje. Its… …   Wikipedia

  • Bata Mihailovitch — (en serbe : Milorad Bata Mihailović, cyrillique : Милорад Бата Михаиловић), né le 8 février 1923 à Pančevo, et mort le 23 avril 2011 à Paris[1], est un peintre serbe, membre de l Académie serbe des sciences et des arts,… …   Wikipédia en Français

  • емпора — (грч. emporion) странична галерија, балкон во црква …   Macedonian dictionary

  • ленд-арт — (анг. land земја, art уметност) вид концептуална уметност чија основа е користењето на пејзажот или внесувањето на големи количества земја во галерија …   Macedonian dictionary

  • лоџа — (итал. loggia) арх. полуотворен трем, галерија со лакови, на приземје или на некој кат од куќа, со поглед на една, на две или на три страни …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.