Колумбово јајце

(по К. Колумбо, морепловец што ја открил Америка, 1451-1506) лесно решлив, иако навидум тежок проблем (според легендата, кога противниците на Колумбо тврделе дека и тие можеле да ја откријат Америка, тој им рекол да земат едно јајце и да го стават да стори вертикално
кога никој не успеал да го стои тоа, тој чукнал со врвот на јајцето по масата и тоа застанале вертикално
кога му рекле дека и тие можеле да го сторат тоа, тој им одговорил: "А зошто не го сторивте?", односно зошто не ја откривте вие Америка).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.