виставизија

(анг. vistavision) една од постапките во филмската техника при која сцените се снимаат со телеобјектив чиј агол на снимањето изнесува до 75 степени
филмската лента се одвива двојно побрзо отколку при снимањето со обични апарати, а се движи хоризонтално место вертикално
со тоа полето на снимањето се зголемува речиси двојно
подоцна така снимениот филм се редуцира на обична големина, а сликите му се одликуваат со извонредна јасност, особено на пејзажите и масовните сцени
се проектираат на рамно платно.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.