виртуелна меморија

(анг. vurtual memory) техника за проширување на РАМ-меморијата на компјутерскиот систем со искористување на дел од слободниот простор на тврдиот диск
кога во РАМ-меморијата нема доволно простор да се внесат сите податоци и програми, апликацијата автоматски креира еден т. н. фајл за размена (swap file) и во него (на дискот) ги сместува инструкциите и податоците.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • виртуелна брзина — физ. принцип или начело на виртуелни брзини или виртуелни поместувања: ако некоја врска на материјалните точки на кои напаѓаат силите е во рамнотежа, тогаш збирот на виртуелните, односно на можните дејства на тие сили е еднаков на нула за сите… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.