Кикнос

(грч. kyknos лебед) мит. во старогрчката митологија: 1. син на богот Арес
му се противставил на Херкул кога одел кај хесперидите по златните јаболка
Херкул го совладал по тешка борба и го убил
2. син на богот Посејдон, учесник во Тројанската војна на страната на Тројанците
бил совладан и убиен од Ахил
3. пријател на Фаетон, претворен во лебед.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • κύκνος — [кикнос] ουσ. а. лебедь …   Λεξικό Ελληνικά-ρωσική νέα (Греческо-русский новый словарь)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.