Кефеј

(грч. Kepheus) мит. во старогрчката митологија: син на Бел и Анхиноја, брат на Финеј, маж на Касиопеја, татко на Андромеда, тест на Персеj.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Андромеда — 1. мит во старогрчката митологија ќерка на етиопскиот крал Кефеј и Касиопеја, кога ги налутила боговите, му била жртвувана на морското чудовиште, 2. астр име на соѕвездие на северната небесна хемисфера …   Macedonian dictionary

  • кефеида — (по соѕвездието Кефеј) астр. ѕвезда со променлив сјај …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.