Кентаур

(грч. Kentauros) 1. припадник на еден див народ во грчката покраина Тесалија, според Хомер, повеќе ѕвер отколку човек
во подоцнежните времиња се раскажувало дека Кентаурите биле полукоњи (т. е. главата и градите им биле човечки, а другиот дел од телото коњски), што дошло оттаму што тие диви луѓе секогаш јавале на коњи
2. астр. соѕвездие на јужното небо.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Нес — мит. во старогрчката митологија: кентаур што бил убиен од Херкул кога се обидел да ја силува жена му Дејанира …   Macedonian dictionary

  • Хирон — (грч. Chironos) мит. во старогрчката митологија: кентаур, лекар, пророк и воспитувач на Херкул и др. Херкул случајно го ранил со својата отровна стрела, но ранетиот не можел да умре зашто бил бесмртен откажувајќи се од својата бесмртност, го… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.