Ифигенија

(грч. Iphigeneia) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Агамемнон и Клитемнестра, сестра на Електра и Орест
Агамемнон, сакајќи да ја смилува божицата Артемида, која го спречувала заминувањето на Елините од Авлида за Троја, ветил дека ќе и ја жртвува ќерка си Ифигенија, но Артемида ја спасила и ја одвела на Таврида каде што ја направила своја свештеница (тема на многу уметнички, а особено на драмски дела).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Електра — (грч. Elektra) мит. ќерка на Агамемнон и Клитемнестра, сестра на Ифигенија и Орест по смртта на татко им му помогнала на братот да им се одмазди на Клитемнестра и Егист …   Macedonian dictionary

  • Клитемнестра — мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Тиндареј и на Леда, сестра на Елена, жена на Агамемнон сурово му се одмаздила на мажот за смртта на ќерката Ифигенија (не знаела дека Артемида ја спасила и ја пренела на Таврида) и за неверството… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.