валкири

(норд. valkyrja) мн. мит. во староскандинавската митологија и поезија: воинствени девици-божици во придружба на богот Один, што им помагале на јунаците во борбите и ги однесувале душите на загинатите војници во Валхала каде што ги служеле на гозбите.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.