Илиј

(грч. Ilias) и Илион (грч. Шоп) в. Троја.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Илијада — (грч. Ilias) старогрчки јуначки еп во кој се опишани борбите кај Илиј (Троја), всушност само последните 48 дена од десеттата година на војната делото му се припишува на поетот Хомер …   Macedonian dictionary

  • Трос — (грч. Tros) мит. во старогрчката митологија: син на Ерихтонеј, внук на Дардан, татко на Илиј по него го добила името Троја …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.