Идоменеј

(грч. Idomeneys) мит. во старогрчката митологија: син на Девкалион, внук на Минос, крал на Крит, истакнат јунак во елинската војска кај Троја
при враќањето од освоената Троја го зафатила бура и му ветил на богот Посејдон дека ако се врати дома ќе му го принесе како жртва она што ќе го сретне прво кога ќе слезе на брегот
случајно тоа бил токму неговиот син и поради тоа Криќаните го прогониле од земјата.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.