бит-музика

(анг. beat удар) во развојот на џезот: стил во кој битот е толку изразен што со својот рамномерен, едноличен тек дејствува речиси хипнотично врз слушателите и ги доведува во психичка состојба блиска до екстазата
главен претставник му е ансамблот Битлси.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • БОЛГАРИЯ — (Республика Болгария; болг. Република България), гос во на Балканском п ове. Территория: 110994 кв. км. Столица: София (1310 тыс. чел. 2002). Крупнейшие города: Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Шумен, Русе. Гос. язык: болгарский.… …   Православная энциклопедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.