бирократизам

(фр bureau, грч krateo владее) 1. систем и метод на управување во кој државната власт се потпира на бирократизираниот чиновнички апарат, 2. власт, владеење на крут административен апарат, 3. крут формализам во работата, крута примена на прописите и законите, одвоена од вистинскиот живот

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • сталинизам — 1. теорија, ставови и практика на Ј. В. Сталин (1879 1953) кој од марксизмот и ленинизмот создал упростена догма, а со својот бирократизам и со кршењето на законитоста, власта на советите ја претворил во лична власт 2. збир на општествените… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.