Ефијалт

(грч. Ephialtes) 1. мит. во старогрчката митологија: еден од гигантите
брат на Отос
2. име на Гркот кој во 480 г. пр. н. е., пред Термопилската клисура, им го покажал патот на Персијците и ги одвел зад грбот на храбриот спартански крал Леонида и неговите Спартанци
3. ефијалт фиг. симбол на одвратен и презрен предавник на татковината.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Леонида — (грч. Leonidas) спартански крал од 5. век пр. н. е. загинал поради предавството на Ефијалт со 300 свои другари бранејќи ја Термопилската клисура од персиската војска што ја водел Ксеркс пример на јунак и пожртвуван борец за татковината …   Macedonian dictionary

  • ефијалтство — (по Ефијалт, кој им ги предал Спартанците на Персијците во Термопилската битка) предавство …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.