Еолци

(грч. Aioleis) мн. едно од четирите главни племиња на старите Грци во Тесалија и западна Грција, според митологијата, по петекло од Еол, синот на Хелен.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Хелен — (грч. Hellen) мит. во старогрчката митологија: 1. син на Девкалион и Пира, крал на Фтија, прататко на Елините, по чии синови (Еор, Дор, Јон и Ахај) биле наречени старогрчките племиња: Еолци, Дорци, Јонци и Ахајци 2. еден од синовите на Пријам,… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.