Еолова харфа

или еолска лира 1. инструмент со жици што ѕунат од ветрот
2. нежни звуци воопшто.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • пневматокорд — (грч. pneuma, chorde жица, струна) Еолова харфа, кутија со танки страни на која се оптегнати повеќе жици дотерани за ист глас кои, кога ќе се стават на ветар, треперат и произведуваат звук …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.