Енеја

(лат. Aeneas) мит. во старогрчката митологија: прочуен тројански јунак, син на Анхис и Афродита, што се спасил со мал број Тројанци по пропаста на Троја и, по многу авантуристички доживувања, пристигнал во Италија и основал држава
прататко на Римјаните.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јутурна — мит. во староримската митологија: нимфа на еден извор во Лацио, сестра на најголемиот непријател на Енеја, италскиот војсководец Тури му помагала на брата си во сите негови борби, но кога сфатила дека поразот на Тури претставува исполнување на… …   Macedonian dictionary

  • Алекта — (грч Alekto) мит во старогрчката митологија една од фуриите која Јунона ja викнала од подземјето за да и помогне да го уништи Енеја …   Macedonian dictionary

  • Енеида — (лат. Aeneas) еп на римскиот поет Вергилиј во кој се опеани доживувањата на Енеја од пропаста на Троја до пристигањето во Италија …   Macedonian dictionary

  • Палинур — кормилар на Енеја, еден од најсимпатичните ликови во Енеида , иако ги водел со сигурна рака тројанските бродови, во еден миг, според волјата на боговите, задремал и бродот настрадал, а заедно со него и тој …   Macedonian dictionary

  • Протезилај — (грч. Protesilaos) мит. во старогрчката митологија: син на Ификле од Филака во Тесалија при истоварувањето на елинската војска кај Троја прв излегол на копното и загинал од Тројанците (според некои од рацете на Енеја, а според други од рацете на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.