Елисејски полиња

(грч. Elysion) 1. мит. кај старите Грци и Римјани: земја во долниот свет во која, по смртта, живееле во блаженство и изобилие милениците на боговите, особено хероите
Елизиум. 2. познат булевар во Париз.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Елизиум — (грч. Elysion) 1. мит. според старогрчкото верување: пријатно место каде што живет по смртта душите на јунаците и на достоинствените луѓе, Елисејски полиња 2. фиг. прекрасно место, прекрасен крај …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.