Егерија

(лат. Egeria) мит. во староримската митологија: една од нимфите во служба на божицата Дијана (која и самата била сметана за божица на изворите), пророчица и советничка на царот Нума Помпилиј кој ги издавал своите закони според нејзините совети и упатства.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • камени — мн. мит. староиталски нимфи на изворите најпозната е Егерија која била во служба на божицата Дијана …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.