банкротира

(гер bankrotieren) 1. падне/паѓа под банкрот, огласи/огласува дека е неспособен за извршување на своите парични обврски, 2. фиг наполно пропадне/пропаѓа

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • интердикција — (лат. interdictio) забрана судска забрана за управување со сопствениот имот (ако некој е расипник или ако банкротира) ставање под старателство …   Macedonian dictionary

  • крахира — (гер. Krach) доживее/доживува слом, банкротира пропадне/пропаѓа …   Macedonian dictionary

  • фалира — (итал. fallimento) падне/паѓа во банкрот, пропадне/пропаѓа, банкротира …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.